11 pontban a gyógyszerek hatékonyságáról

 

Nem jókedvünkből szedjük, sokba is kerülnek, legalább hatékonyak legyenek. A mai világban alapvető elvárás, hogy a pénzünkért kapjunk is valamit. Ez a gyógyszerekre is igaz, de ebben az esetben a gyógyszer alkalmazóján is múlik a végeredmény.

 1. Akár receptre váltjuk ki a gyógyszert, akár a nélkül vásároljuk, az utasításokat mindig pontosan be kell tartani, ha valami nem tiszta, feltétlenül kérdezzünk!
 2. A betegtájékoztató fontos információkat tartalmaz. Habár nem túl izgalmas, érdemes átfutni.
 3. Az adagolást pontosan be kell tartani. Ha véletlenül egy adagot (pl. tablettát) elfelejtettünk bevenni, minél hamarabb pótolni kell, de a következő bevételkor csak egy adagot vegyünk be, semmiképpen sem többet!
 4. A jelentkező mellékhatások a betegtájékoztatóban találhatók, ha nem, be kell jelenteni a megadott elérhetőségeken. Ez a biztonságos gyógyszeralkalmazás miatt fontos. A bejelentéseket a gyártók (vagy hatóságok) név nélkül kezelik.
 5. Ügyeljünk a gyógyszer bevétel és az étkezés viszonyára! Vannak gyógyszerek (pl. egyes antibiotikumok, vas készítmények, stb.), amiket étkezés előtt kell bevenni. Ennek az az oka, hogy a hatóanyag felszívódását a gyomor tartalma nagymértékben ronthatja. Ilyenkor két étkezés között kell bevenni a gyógyszert, legalább fél órával az étkezés előtt, és 2 órával az előző étkezés után (nagyjából ennyi idő alatt ürül ki a gyomor). Étkezés után kell bevenni a nem-szteroid gyulladáscsökkentőket (pl. ibuprofen és társai, fájdalom és láz csillapítására használatosak), a köptetőket, stb. Ezek a gyomor nyálkahártyáját izgatják, ami a teli gyomorban nem okoz gondot, üres gyomorban viszont súlyos mellékhatások jelentkezhetnek.
 6. A tablettákat mindig 1 nagy pohár vízzel vegyük be!
 7. Figyelni kell a gyógyszerek egymás közötti kölcsönhatásaira, ami szintén szerepel a betegtájékoztatóban, de bármely gyógyszeralkalmazás előtt jelezni kell a szakembernek, hogy milyen gyógyszereket szedünk. Előfordul, hogy bizonyos hatóanyagok (pl. orbáncfű) más gyógyszerek lebomlását befolyásolják, így a gyógyszerhatás és a mellékhatások felerősödnek a hatóanyag mennyiségének növekedése miatt (pl. a vérnyomás leesik), vagy a gyógyszerhatás csökken (pl. megemelkedik a vérnyomás az adagolt vérnyomáscsökkentő szer szedése ellenére is).
 8. A gyógyszerek veszélyes anyagok. Ennek megfelelően kell őket otthon kezelni: nem lehet elégszer elmondani, hogy gyermekek elől gondosan el kell zárni a gyógyszereket. A kicsik imádják a pici színes dolgokat, még gurulnak is, jó móka lehet megkóstolni… A folytatásba belegondolni is szörnyű. Egy amerikai felmérés szerint 2001 és 2008 között 544 ezer kisgyermek szorult kórházi ellátásra véletlen gyógyszerbevétel miatt, a többségnek ugyan nem lett komoly baja, de 66-an meghaltak.
 9. Ha olyan gyógyszert kell szedni, ami a kialakuló nagy részecske felület miatt hat (pl. aktív szén, mint hasfogó), különösen fontos, hogy más gyógyszerektől legalább 2 óra eltéréssel kell bevenni, mert nemcsak a tünetet kiváltó kórokozókat köti meg, hanem minden más dolgot is, ami „szembe jön”, így a gyógyszermolekulákat is, amik ezáltal hatástalanná válnak.
 10. Gyógyszerek szedésekor kerülni kell az alkohol fogyasztását. Vannak gyógyszerek, amik mellett szigorúan tilos alkoholt inni, mások mellett kis mennyiségben megengedett.
 11. Figyeljünk arra, hogy bizonyos készítmények álmosítanak, ilyen esetekben nem szabad autót vezetni, vagy veszélyes tevékenységeket folytatni.

Gyógyszerbevétel előtt mindig tegyük fel a kérdést: mennyire fontos most ezt a tablettát bevenni? És ha igen, győződjünk meg a biztonságos alkalmazásról!